Kako napisati motivacijsko pismo

Saznajte kako kvalitetno napisati tekst koji je prilikom prijave za posao nerijetko važniji od životopisa!

Sve veći broj poslodavaca, uz životopis, od svojih kandidata traži i motivacijsko pismo. Ovim tekstom osoba dodatno informira poslodavca o svojim afinitetima i motivima te iznosi podatke koje smatra bitnima, a koje nije mogla staviti u životopis. Naravno, motivacijsko pismo je dobrodošlo čak i kod onih prijava koje ga nisu navele pod obavezno. Slanjem kvalitetnog motivacijskog pisma koristite dodatnu priliku da poslodavca uvjerite kako ste upravo vi dobar izbor, a mi vam donosimo nekoliko koraka koji će vam u tome pomoći!

 

Koliko dugo smije biti?

Prema nepisanom pravilu, motivacijsko pismo ne bi trebalo biti dulje od jedne stranice. Uzmite u obzir da gotovo sve bitne informacije o vama stanu na jednu stranicu, ali i da niste jedini koji se prijavljuju za posao. Budite koncizni i zadržite se na onome što je uistinu bitno! Osim duljine teksta, bitan je i njegov izgled. Nemojte slati jedan veliki tekst koji će svakome umoriti oči već na prvi pogled. Podijelite sadržaj u nekoliko smislenih paragrafa, zajedno s uvodom i zaključkom.

 

Zašto pripaziti na pravopis i gramatiku?

Pored svih sustava koji omogućavaju pregled pravopisa i svih online verzija rječnika, ne postoji opravdanje za netočno napisano motivacijsko pismo. Nemojte žuriti! Pregledajte tekst više puta, iskoristite programe koji skeniraju pravopisne i gramatičke pogreške ili potražite mišljenje druge osobe. Slanjem loše napisanog pisma ostavljate dojam osobe koja ne mari dovoljno baš onda kada bi najviše trebala, a takvog radnika ne biste htjeli ni vi, zar ne?

 

Što treba sadržavati?

Motivacijsko pismo je savršena prilika da se predstavite svom potencijalnom poslodavcu. Kroz taj tekst on može vidjeti koji su vaši motivi, što vas pokreće i zašto se želite razvijati u okruženju njegove organizacije. Upravo zato svako pismo treba biti personalizirano! U prvom dijelu teksta predstavite sebe, u središnjem dijelu objasnite zašto želite raditi na toj poziciji, a u posljednjem dijelu istaknite svoje vještine, znanja i kvalitete kao nešto čime možete pridonijeti radu te organizacije. Ako imate puno iskustva u različitim poljima, uvijek istaknite ona koja su najbitnija poslu za koji se prijavljujete. Prilikom pisanja prvog dijela, budite dovoljno kreativni da zaintrigirate poslodavca i natjerate ga da vas bolje upozna.

 

Izbjegnite formalnost

Formalan dio prijave za posao se odnosi na životopis. U njemu ste kroz nekoliko natuknica nabrojali svoje dosadašnje iskustvo, no motivacijsko pismo se ipak znatno razlikuje od životopisa. Prilagodite ton komunikacije organizaciji kojoj se obraćate, budite slobodniji u izražavanju i dio svoje osobnosti prenesite u pisane riječi. Ne postoji dovoljno kvalitetno napravljen životopis koji će o osobi reći više no što će jedno motivacijsko pismo. Naravno, bez obzira na popriličnu dozu opuštenosti i “ljudskosti” — ostanite pristojni!

 

 

Završetak motivacijskog pisma vam je prilika da ostavite dobar dojam do samog kraja. Još jednom podsjetite onoga koji čita zašto mu se obraćate, budite simpatični i uvjerite ga da vas nakon čitanja pozove u sljedeći krug. Iskoristite ovu priliku da ga osvojite čak i prije susreta uživo!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.