6 stvari u kojima su žene bolje od muškaraca

Dogodilo se na današnji dan početkom prošlog stoljeća – 15 000 hrabrih žena marširalo je ulicama New Yorka zahtijevajući veća društvena, politička i socijalna prava u vremenu kada je načelo jednakosti djelovalo kao puka utopija tadašnjeg društvenog poretka. Par godina poslije njihov mimohod službeno je priznat te je s vremenom diljem svijeta postao praznik u sjećanje na nastojanje izgradnje jednog pravednijeg društva, ali i sinonim za daljnju borbu i podsjetnik da je današnje stanje rezultat dugogodišnjih generacijskih napora. Iako smo na svu sreću od tada kao zajednica učinili golemi pomak prema naprijed, pred nama je još uvijek dalek put do idealnog društva baziranog na principima spolne ravnopravnosti te prostora za daljnji napredak svakako ima.

Žene s punim radnim vremenom globalno još uvijek prosječno zarađuju samo 77% u odnosu na svoje muške kolege, a svjetski ekonomski forum predviđa da se spolni jaz iskazan u financijskim prihodima neće izjednačiti sve do 2186. godine! Dok sva moguća prava između muškaraca i žena ne dosegnu točku potpune ravnoteže mi ovaj dan posvećujemo slavljenju žena i njihovih postignuća i koristimo vrijeme za razmišljanje o tome što moramo učiniti kako bi ovaj svijet učinili pravednijim i ravnopravnijim mjestom pod suncem. U nastavku Vam donosimo 6 stvari u kojima su žene bolje od muškaraca.

1. Multitasking

Telefoniranje, obavljanje administracije i čuvanje djece istovremeno – svaka druga žena uspješno odrađuje nekoliko stvari simultano, dok je umijeće multitaskinga kod muškaraca rijeđe nađena sposobnost, odnosno tek svaki treći muškarac može se pohvaliti ovom vještinom. Današnji poslovni svijet nezamisliv je bez multitaskinga, a žene su na tom području zauzele prvo mjesto.

2. Razgovori za posao

Dok se muškarci teže otvaraju i razgovaraju s drugima pod pritiskom, žene su u stresnim situacijama mnogo komunikativnije. Upravo progovaranje o svojim osjećajima im omogućuje da se lakše nose sa stresom, te su sposobne ostaviti bolji dojam na razgovorima za posao. Iako žene obično paničare više od svojih muških kolega prije samog razgovora, onda kada je najpotrebnije zablistaju.

3. Komunikacija

Nije tajna da žene više pričaju od pripadnika suprotnog spola – žene naime za vrijeme jednog dana prosječno izgovore oko 20 000 riječi dok muškarci već na 7000 riječi ostanu bez inspiracije. No osim kvantitativnog aspekta krasi ih i kvalitativni – zahvaljujući razvijenijoj intuiciji i sposobnosti pretakanja misli u riječi u stanju su bolje iskomunicirati svoje ideje.

4. Žene lakše uče nove jezike

Prema znanstvenim istraživanjima trogodišnje curice u stanju su bolje izraziti se na stranom jeziku od svojim muških vršnjaka. Ni tokom odrastanja stvari se ne mjenjaju – žene mnogo brže uče strane jezike. Studije su pokazale kako mozak pripadnica nježnijeg spola pokazuje veću aktivnost na područjima koja se koriste za kodiranje jezika. Ne čudi stoga što su većina prevoditelja danas – žene!

5. Oko za detalje

Dok su muškarci fokusirani na širu sliku i zadržavanje pregleda cjelokupne situacije, žene su mnogo više orijentirane na detalje i pojedinačne stavke. Na taj način često uočavaju stvari koje muškarcima promaknu, što im opet omogućuje da temeljitije i odgovornije obavljaju svoj posao. Osim što ih primjećuju, žene puno bolje pamte detalje. Stoga se nemojte začuditi ukoliko vam bolja polovica spomene pojedinosti koje su se dogodile prije više godina.

6. Bolje se nose s promjenama

Ubrzani tempo i konstantne promjene učinile su sposobnost prilagođavanja visoko poželjnom karakteristikom u modernom svijetu. Osim što su fleksiblinije i spremnije na kompromis, žene se općenito lakše nose s promjenama. Dok muškarci trebaju više vremena da se priviknu na novo stanje, žene mnogo brže savladavaju sam proces prilagodbe, što im omogućuje da prije budu produktivnije i uspješnije u stvarima koje obavljaju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.